måndag 27 februari 2012

Ny teknik ombord?

Tänk om man kunde unna sig en sjökortsplotter med riktigt stor skärm....
För inte så länge sedan var det inte en realitet för en "vanlig arbetare" men idag är det anorlunda.


PathAway och Samsung:s Galaxy Tab


Så här i väntans tider sitter jag och "drömmer" om ny teknik ombord. Sjökortsplotter på surfplatta med åtkomst till racing-appar, skulle det kunna vara något? Vad ska man välja när det gäller sjökort och surfplattor? Utbudet är enormt och utvecklingen går oerhört snabbt, nytt idag = historia i morgon.
Är detta framtiden eller är det så att det kanske inte är något att ha ombord på en "liten" kappseglingsbåt?
Vad tycker du?

4 kommentarer:

 1. Har funderat lite på detta också. Netbooken jag hade förra säsongen var ju grymt bra då man får mycket flexibilitet med opencpn, kappseglingsprogram, nedladdning av väder, expedition etc. Men den drar en del ström trots att det var en strömsnål netbook, samt skärmen är svår att läsa i solljus och den tål inte vatten (som visade sig på krabbseglingen då skärmen drog sin sista suck). Ska leta reda på gps-pucken och se om jag får igång min surfplatta med den. Iregatta och pathaway kan ju kanske funka som komplett elektronisk lösning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul!
   Jag hade ingen koll på att Iregatta fanns till android så jag hittade en annan app, Navigatta, som dessutom är gratis. Än så länge saknar den race-timer men det är på G enligt utvecklaren. Sen har jag kollat på Navionics app som sjökorts-plotter men vet egenligen inte hur bra den är. Den ska tydligen vara väldigt enkel att använda iaf.
   Samsung:s platta verkar ha en riktigt bra och ljus-stark skärm (om man inte vill ha AjFån) så det lutar nog åt det blir en Galaxy Tab 10.1
   Ett vattentätt skydd och ett bra fäst lär nog behövas oxå :)

   Radera
 2. Vi kör Navionics i IPaden som ett komplement, funkar kanon. Har också köpt Sea Pilot nu, men den finns än så länge bara för IPad. Vet egentligen inte om vi behöver den, men måste ju testa ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena :)
   Alltid kul med nya grejer ;) Lycka till med testet. Skriv gärna när du har lite kött på benen.

   Radera