söndag 12 februari 2012

Vilken båt är den perfekta shorthanded-båten?

Efter 2011 års upplaga av Bohusracet, som vanns av en Hansson 31:a, har site:en www.hansson31.se passande nog en slogan som lyder så här: "HANSSON 31 Den perfekta shorthandedbåten" (undra hur många Hansson 31:or som ställer upp i BR i år, nu när ägarna fått det svart på vitt). Skulle säkert kunna ställa upp med 707:an som ju är Anfadern till Hansson 31:an ;)

Skämt åsido, sähär i shorthanded-tider: Vilken båt tycker ni är den bästa shorthanded-båten?

Hansson 31


20 kommentarer:

 1. Enkelt...

  http://www.blur.se/2012/01/17/blur%C2%B3-is-a-j111/

  SvaraRadera
 2. Inte ett dugg färgad antar jag... ;)
  Grattis till nya båten Peter, ser grym ut! Man ser ju fram emot nästa actionrulle ;)
  Budget alternativ: Bästa shorthandedbåt under 250000? En beg. J-80?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte om jag ska sträcka mig så långt att J80n är bästa valet. Enkel hantering förvisso men nog finns det stunder då jag hade önskat mig mer sidfläsk. Tror inte alls 707an skulle fungera dåligt på bohusracet, se till att få den att leva upp till säkerhetsreglerna (vilka på bohusracet var av ganska låg nivå) och montera ett enkelt kök att värma vatten i.

   Radera
 3. Haha, inte så oväntat svar från BlurP. Way to go Peter!

  SvaraRadera
 4. Visst skulle det funka med 707:an men den har sina begränsningar. Tänk dig en kulen natt 10-12 m/s, dags att jippa spinnaker...på en 707:a! Vågar nog påstå att det är lite av en mardröm om man frågar henne/honom som ska balansera på fördäck. Sen var det ju det här med toa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte det är några problem. Inte skiljer det så mycket mot andra mindre båtar. Själv var jag uppe och snurrade på däck för att fixa ljus på telltales i förliket på focken. Läskigt så en del krypande men med flytväst och sele hakad. Toa = hink. Fast vi behövde faktiskt ingen under de 38 timmar som det tog från att vi kastade loss till att vi hade gått i land. Jag vet du är sugen, så nu har du inget att tveka på ;)

   Radera
  2. Okej, jag erkänner ;)Det är ju ett litet projekt i sig men visst är jag sugen.

   Radera
 5. Dissa inte 707an som shorthandbåt. Finns nog många som skulle vilja gippa med en liten spinnaker som 707an i sådant väder. Jag har själv gjort ett Bohus Race i en 707 (var det -98?) och det funkade fint, även utan toalett:)

  SvaraRadera
 6. ;)okej Johan, nu blir jag nyfiken! Hur funkade det över lag? Och hur gick det?

  SvaraRadera
 7. Det var överlag ett "lätt" BR med maxvind kring 7m/s, och en del bleke och vind <2m/s. Oavsett båtstorlek så är sömn och hög fart vinnande faktorer. På den tiden var BR ett litet race med ca 7-8deltagare, men fortfarande samma utmaning att segla. Toalett ordnas med "sjukhus-anka" och hink för nummer 2
  Resultat blev att vi vann:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur länge har Bohusracet funnits? Är den tävlingen vi ser idag någon sorts nystart på en tidigare tävling som lagts ner? jag tänker på att 2007 var det tre deltagare, 2008 tolv osv.

   I övigt, bra resultat:)

   Radera
  2. Kul:)
   Hur var det med säkerhetsföreskrifterna på den tiden? Idag ska båt utan mantåg vara utrustad med fast monterad säkerhetslina, kan ju förstå varför men tycker det känns bökigt när överbyggnaden går ända ut till relingen.

   Radera
  3. Jag kommer inte ihåg säkerhetsföreskrifterna i detalj, men jag vet att det inte var några problem att ställa upp. Men vi fick ju lasta i en massa nödraketer, selar och lite annat som väger för att vara med. Säkerhetslina som du pratar om vet jag inte om vi hade, troligtvis inte, för då borde jag kommit ihåg den av den anledning som du nämner

   Radera
  4. Okej, vilken båt skulle du välja om du skulle segla BR idag?

   Radera
 8. Häng på ! Vi ställer upp för andra gången! 2010 gick ju så där.... Men med den erfarenheten med oss så utmanar vi oss själva!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lovar inget men jag är jäkligt sugen :) Många pusselbitar behöver falla på plats innan jag kan anmäla mig ;)

   Anholt 18/5 är där emot spikat, pubkväll 17/5 lika så :)
   K2VBG är väl mer eller mindre klart det också :)

   Radera
  2. Anholt den 18/5 alltså. Skulle behöva sammanställa en lista på tävlingar som kan vara kul att vara med på.

   Radera
 9. Jag tror att nya Life 7.5 skulle kunna funka. Om den är perfekt återstår ju att se men den verkar iaf att bli en väldigt rolig båt att segla.

  SvaraRadera
 10. Definitivt ser Life-båten kul ut. Frågan är om den också lider av för mycket lut när det blåser och det saknas burk-kg på relingen.
  Den har ju väldigt mycket segel i förhållande till storlek på båt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag såg det, men en blekeskenare är det nog.

   Radera