onsdag 15 september 2010

2010 - Andra säsongen med TOY

Under våren drogs ett samarbete mellan 6 klubbar (http://www.tylosegling.se/) igång och en cup (Tylöcupen) samt en kick-off på Anholt planerades. Denna kick-off blåste dock inne så första seglingen blev en onsdagssegling.


TOY seglade denna säsong de 7 första onsdagarna med dessa placeringar 1, 2, 1, 1, 1, 1, 1.
I det 8:de racet skulle det räcka med en 2:a-plats för att säkra totalsegern i Onsdagsseglingarna. Dags för årets hjärnsläpp. Startade på fel bana = åt fel håll! Såg inte ett skit bakom genuan så de andra båtarna fick ett rejält försprång innan jag upptäckte mitt misstag och att det var kortaste banan hjälpte inte upp situationen precis. Det var bara att börja jaga och nu gick det undan. Båt efter båt passerades och vid sista rundningen låg bara 2 båtar före. Vi tog in på båten före, skar upp i lovart, och gick upp jämsides. När vi väl snott deras vind kunde vi falla av och spira genuan. Vi gled i mål som 2:a!
Besättningen under säsongen: Michael Axborn, Calle Axborn, Peter Axborn, Jonas Heüman, Jonas Westeldahl, Peter Bengtsson, Anders Andersson och Lars Barett.


Tylön Runt var första seglingen i Tylöcupen. Vi gjorde en perfekt start upp vid lovartsmärket och rundade kryssmärket som klar etta, satte spinnaren och drog ifrån. Sedan dog vinden :( och fältet samlades upp. Andra startgrupp med de större båtarna gynnades av detta. Trots detta var det en trevlig segling med mycket publik på Tylösand och längs klipporna in mot stan. Resultat 10:a.
Besättning: Michael Axborn, Lars Engvall, Calle Axborn.
Andra seglingen i Tylöcupen, HASS jubileums-regatta, höll på att blåsa inne! Dagen innan segling fick jag dra ner till Halmstad och "rädda" båten. Det blåste över 20 m/s och det såg ut som om transportseglingen denna gång gjorts förgäves men, på tävlingsdagen mojnade det och solen tittade fram. Även denna i denna segling lyckades vi med att göra en riktigt bra start. Det fanns mycket gammal sjö kvar men viden höll i sig hyfsat så sjön var inget större problem. Efter en kryss var det dags att falla av och hissa blåsan. Sättningen gick bra och vi drog ifrån en Maxi Racer som vi kubbats med på kryssen. Nu hade vinden tagit i. Under denna bog rök spinnaker-gajen av. Ner med spinnaren, upp med genuan, spira. Vi förlorade en hel del på detta men låg ändå med hyffsat. Åter igen rundades tylön och sedan var det en sträckbog imål. Vi lyckades hålla Maxi Racern bakom oss och blev 4:a.
Besättning: Michael Axborn, Lars Engvall, Peter Axborn.Så var det dags för Tjörn Runt 2010.
Året innan fick jag äran att, som rorsman, delta på en annan båt. En 3/4-tonnare som går bra. Det gick väl sådär men med facit i hand var det nog rätt att ta det lugnt och strunta i spinnaker för runt om oss gick det åt skogen för flera konkurenter. 2009 års upplaga av TR blev kännt som "Demolision Derby" och flera filmklipp med båtar som kinesade och drog upp på land, lades ut på youtube.
Transportsegling via Donsö,där vi försökte sova lite, till Myggenäs gick hyfsat smärtfritt. Fästet till kompassen och rorkultsförlängaren gick sönder på en hårda kryssen upp i Hakefjorden.
Seglade även upp en Comfort 30:a dagen efter detta. Det blev sträckseglig och tog 16 timmar. Sov ett par timmar för att sedan åka hem till Falkenberg. Väl hemma var det bara till att lyfta på baken och sticka till Hjertmans för att köpa ny förlängare.
På tävlingsdagen steg jag upp i svinottan och hämtades av min mamma som körde mig till Gbg där mina gastar sovit kungligt på Hotell. De var pigga, utvilade och på bra humör vilket underlättade då vi hade mycket att stå i innan start. Reparation av båten gick smidigt och båten packades för race, det mesta åkte alltså ur ;), och vi gav oss ut till start för att reka vind och konkurenter. Vi tyckte det blåste ganska lite och bestämde oss för genua trots att flera av konkurenterna valt fock.....
Starten gick bra, för att inte säga lysande och efter ett par hundra meter ledde vi startguppen som bla innehöll H-båtar med duktiga seglare i. Alltid framgångsrike Jan Nillson med sin 707 EXTER var naturligtvis med. Efter Brattön hade vi seglat ikapp två startgrupper och nu ökade vinden men det fungerade fortfarande bra med genuan ända tills skotpunkterna gick sönder. Dessa lagades provisoriskt så att vi kunde segla effektivt igen men vi tappade naturligtvis massor av tid på detta. Efter detta var det dags för årets kraftigaste regnskur och sedan kom solen lagom till vi skulle falla av vid Tjörnekalv. Nu fick vi nytta av genuan och började ta tillbaks det vi förlorat tidigare. Vi hade en härlig fajt med Micael Andersson, i sin 707 Farbror Bosse, som han vann och vi skuggade honom in i mål.
Tjörn Runt var skitkul och överträffade alla förväntningar. Trångt i starten, tuff segling, tight navigering och snabb undanvindssegling upp i Stigfjorden där vi klippte massor med båtar.
8:a i klassen och 77:a totalt var långt över målsättningen.
Besättning: Michael Axborn, Lars Engvall, Per Drougge.

Dags att segla hem....det var man inte så sugen på, suck! Gast och kompis på transportseglingen var Jonas Heuman som hjälpte mig att segla FBG-Tjörn och Tjörn-Långedrag. Där blev jag hämtad för transport hem till sängen för att nästa dag återvända och segla från Långedrag till FBG. Nu var jag ensam och det var inte lika kul. När jag lämnade skärgården blåste det upp och blev riktigt skitväder. Ösregn och 12m/s. Det lugnade inte ner sig för än jag kom i lä av Nidingen men sedan var det ganska okej.
När man seglar ensam på en hyfsat hård halvvind (7-8 m/s) blir det mesta, utöver seglingen, ett äventyr.
T.ex. när man ska "gå på toa". Av med flytväst och seglarställ, på med liv-lina och fram med toa:n (öskaret). Med rorkulten mellan knäna är det sen bara att hålla balansen och "lätta på trycket". Om simultanförmågan tillåter ska man, samtidigt, hålla tummarna för att man inte får möte....

Tredje seglingen i Tylöcupen blev Krabbseglingen i Skallkroken. Starter verkar vara vår grej och vi gick över start-linjen med ett par sekunders marginal. Vi startade med genua men bytte till fock innan sista kryssen då vinden tog i. Detta var ett bra beslut för vi lyckades segla jämt med en Banner 30 och höll honom bakom oss hela vägen imål trots att vi inte fick någon riktig fart på länsen in. Några sekundmeter till och det hade blivit åka av. Resultat 4:a.
Besättning: Michael Axborn, Lars Engvall, Fredrik Axborn.

KM 2010-Lövstaviken/Falkenberg
KM bestod av 2 deltävlingar. (omvänt lys/srs med båtar från 0,97 till 1,28)
Första racet skulle seglas i ostliga, lätta, vindar och vi la en kryss-start för denna vindriktning men precis innan start dog vinden totalt och hela fältet samlades upp. På TOY anade vi ett vindvrid som egentligen skulle komma fram mot kvällen. Det böjade dra i nacken och vi smög upp spinnakerbomen (spira genuan) för att "inte störa de andra" i deras jakt på vinden. I motströmmen gjorde vi nu fart över grund medan kombatanterna låg helt stilla eller t.o.m åkte baklänges. Vi kom bakifrån och gled rätt igom kaoset vid start-linjen, kom ut på andra sidan startfältet och gled ifrån. För att få fri vind girade vi mot land där man kunde ana krusningar på vattnet. Dags att hissa spinnaren. Nu drog vi ifrån rejält och skapade en lucka som var ointaglig om bara vinden höll i sig och det gjorde den!
I andra seglingen fanns det mer vind och den var mindre chans-artad. Vi gjorde en bra start och började, på kryssen upp, att jaga de båtar som startat före oss. Vid rundningen satte vi spinnaker (för övrigt enda båt anmäld med spinnaker!) och nu passerade vi några båtar samt tog in ordentligt på båtarna framför. Vid rundningen mellan andra och tredje benet klippte vi de två återstående båtararna som startat före oss. En perfekt manöver där vi slog in mellan båtarna utan att tappa fart. Vi gick snabbt förbi och resten av seglingen blev tämligen odramatisk för vår del.
Resultat: 1:a
Segling 1: 1:a
Segling 2: 1:a
Besättning: Michael Axborn, Calle Axborn, Fredrik Axborn.Tre generationer Axborn!
Från vänster: Calle, Michael och Fredrik

Nu var det dags för Lövstavikens bidrag till Tylöcupen - Marsten Runt.
Bra start igen och vid andra rundningen; där vi lyckades slå oss förbi en annan 707:a, låg vi tvåa efter Lars Meijers pedantskötta Drake. Sakta men säkert tog vi in på honom men han seglade bra så frågan var om vi skulle komma ikapp. Vid rundningen av Marsten tog Draken ut svängarna medan vi snek stenarna och efter rundningen ledde vi. Nu seglade Draken smart och vi var ouppmärksamma på att han stal vår vind. Vi försökte skära oss fria flera gånger men det var ändå Draken som rundade nästa märke först och när det var dags för sträckbog tog Draken upp vad han kunde och jag fick försöka i lä. Vi var på väg om flera gånger men då föll Draken ner på oss. Tack vare detta kom Petter Norrgren i sin Banner 30 ifatt och förbi oss båda två. Vi rundade som trea ute vid angöringen och satte spinnakern. Nu hade det ökat på i vinden och vi började hitta surfarna. Draken försökte lägga sig i vägen men var helt utan chans på denna bog. Meijer höll upp lite så vi föll och surfade förbi i lä och det gick fort! Vi böjade knapra in på avståndet till Bannern som låg etta. Men om vi gick fort så gick X-99 laXen extremt fort för den kom som en raket bakifrån. Vi skar upp så att ingen kunde gå om i lovart . Bannern blev 1:a Vi klarade oss med ett par meter in imål som 2:a före X-99:an.
Besättning: Michael Axborn, Lars Engvall, Calle Axborn.


Placering i Tylöcupen, totalt, 6:a
Inklusive en del transportsegling har det seglats drygt 650 nm på TOY i år.
Extra roligt denna sommar har varit att min grabb, Calle, har fastnat för seglingen och att KM seglades med 3 generationer Axborn i sittbrunnen på TOY nämligen Calle, jag och min pappa, Fredrik.
Jag har oxå fått nya vänner vilket alltid är kul!
Kort sagt, en väldigt bra säsong :)

P.s.
Ett extra stort tack till de som hjälpt mig med transportseglingen denna säsong: Jonas Heüman, Gustav Axborn, Calle Axborn och Fredrik Solenius.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar