söndag 27 mars 2011

ViVa för mobilen

ViVa för mobiltelefon

Sjöfartsverkets vind- och vattentjänst - nu också i mobilen!

Lagom till årets båtsäsong, under maj månad, lanserar Sjöfartsverket en applikation för mobiltelefonen där man får tillgång till information om vindstyrka, vindriktning och vattenstånd. Uppgifterna, som är i realtid, kommer från ett 60-tal mätstationer runt Sveriges kust samt i Vänern– från Kalix i norr hela vägen runt kusten till Brofjorden på västkusten.
- Båtlivet är en av flera viktiga sektorer för Sjöfartsverket, säger Jonas Vedsmand, marknadsdirektör. Här såg vi chansen att använda data som redan fanns på Sjöfartsverket och göra den tillgänglig även för båtlivet. Det är första steget i vår strävan att ta fram fler tjänster för båtlivet för ökad sjö- och miljösäkerhet.
Applikationen ViVa för mobiltelefon visas för första gången på Båtmässan i Göteborg. Den kommer också att förhandsvisas när det är dags för Allt för sjön på Älvsjömässan i mars.
Med hjälp av informationen i ViVa kan alla som är på väg ut eller redan befinner sig till sjöss i förväg ta reda på hur förutsättningarna ser ut på olika platser längs en planerad rutt. På så sätt kan man anpassa sig efter om det verkar vara hårda vindar, oönskad vindriktning eller lågt vattenstånd. För andra, som exempelvis windsurfare, kan det vara positivt att hitta platserna där det för tillfället blåser mer.
Den version av ViVa-appen som lanseras är en testversion som kommer att vara gratis under 2011 och finnas tillgänglig på App Store samt Android Market.

Har du frågor kring ViVa? Kontakta Sjöfartsverket på info@sjofartsverket.se.

1 kommentar:

  1. Dom är inte kloka som gör en Silverlight-karta med fladdrande ortnamn för att visa något så banalt som vattenståndet. Det hade varit hur enkelt som helst att mata in informationen på ett öppet sätt i Google Maps och samtidigt öppna upp med publika APIer för att låta folk presentera informationen som dom vill, men istället låser dom in det. Vansinne.

    SvaraRadera