fredag 26 augusti 2011

Hård kryss/kappsegling till Skallkroken i en underbar 707:a

Idag seglade vi ner till Skallkroken där Krabbseglingen, i morgon, går av stapeln. Vi var tre båtar som vid 15-tiden stävade ut från Lövstaviken. Två 707:or och en J-80. Friska sydostliga vindar väntade så TOY blev bestyckad med fock och full stor. Nu var det kappsegling!

Till en början var det nog bara 10m/s i byarna och det var inga problem alls. Farmor (som den andra 707:an heter) gav upp innan vi kommit fram till Falkenbergs skärgård (Marsten) ;)
Vinden var byig och tilltog vart efter. J-80:an med SRS 1,19 som startade några hundra meter bakom oss bord nu komma farande. Jag och min co-sailer, Jonas H. kunde, när vi tittat bakåt, konstatera att de inte närmat sig.
Det fantastiska med 707:an på kryssen är att när det brallar i ordentligt är den oerhört välbalanserad och istället för att kränga käkar den höjd :) och det verkar inte spela någon roll hur mycket det blåser!
Utanför Steninge tog vinden i ordentligt. 16-17 m/s i byarna som kom tätare och tätare och det ruskade ordentligt i båten. Nu var vi snart framme vid Skallkrokens enslinje och efter att ha slagit in mot land kunde vi falla av.  Vi fick en lugn resa in i hamn och vädergudarna förbarmade sig över oss genom att ge oss lätta vindar vilket vi tacksamt  mottog eftersom Jonas lyckats låsa oss ute från ruffen där nycklarna låg. Ja, det var ju inte bara nycklarna som låg där.....förtöjningslinor, fendrar, torra kläder, värdesaker...you name it!
När vi nästan var färdiga med segelrullningen kom j-80:an in till kajen.
Gissa om jag saknat vinden i sommar ;)

Ett stort tack till Kjellberg som körde ända från Falkenberg med bultsaxen ;D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar