fredag 11 mars 2011

GRÖNA ÄPPLEN MOT SJÖSJUKA?

Läste på Luvans seglarblogg om sjösjuka och kom att minnas mina första år ombord på Costa Chortan. Så hette båten, en Player 31:a, som pappa byggde i Dagsås.
Jag hade inga större problem med sjösjuka men det hände ibland att den smög sig på under längre, händelselösa, transportseglingar. Då kunde det hända att man blev lite dåsig och att det började vattna sig i munnen.
En gång jag minns särskillt är när en kompis, vars pappa ägde ett konditori, skulle segla med oss till Anholt. Varje helg brukade vi killar gå till konditoriet för att "smaka av" vaniljkrämen. Gott!? Kan bara konstatera att smaken ändrat sig med åren.
Som tack för seglatsen till Anholt hade kompisen tagit med en hel låda vaniljkräm. Här skulle det frossas! Vi lyckades, till mina föräldrars stora förvåning och fasa, nästan äta upp all kräm. Okej, vaniljkräm är nog ingen universalprodukt mot sjösjuka för innan vi hann i hamn på Anholt hamnade det jag ätit i sittbrunnens främre stuvfack....där neddragna fall m.m. förvarades. Detta uppskattades, särskillt av pappa, som fick äran att städa upp.
Okej, vad har det med gröna äpplen att göra? Jo, efter att ha provat det mesta vid lättare sjösjuka upptäckte jag att gröna, syrliga, saftiga äpplen var det som funkade för mig. Efter detta åkte vi ingenstans utan gröna äpplen.

3 kommentarer:

  1. Eftersom jag gillar gröna äpplen, så lovar jag att testa! Fast jag har ändå inte släppt min idé om att i lag förbjuda plattläns i vindar över 10 m/sek!

    SvaraRadera
  2. Haha, jag har hört att byråkratins kvarnar maler långsamt. Ett alltenativ, om än något populistiskt är att avskaffa sjösjukan ;)

    SvaraRadera
  3. Good thinking! ...tänkte inte på det... *asg*

    SvaraRadera